Yavaş Moda Nedir?
Yavaş Moda, moda alanında sayısız terim var ve bunların arasında sadece bir tanesidir. Yavaş Moda ingilizce "Slow Fashion" kelimesinin Türkçe yazılışıdır. Peki 'yavaş moda' tam olarak nedir ve sürdürülebilir modadan farkı nedir? Bu terimi sizin için ele almak ve gelecek nesiller için daha hafif bir ayak izi bırakan bir moda endüstrisi için modayı yavaşlatmanın neden çok önemli olduğunu açıklamak için buradayız.
Yavaş Moda Ne Demek?
Yavaş Moda Ne Demek sorusunun cevabı anlaşılacağı gibi ingilizce kelimeden dilimize uyarlanmış halidir. Yavaş Moda, aslına bakılırsa Hızlı Moda'ya tepki olarak çıkarılan bir moda terimidir. Kısaca söylemek gerekirse, hızlı modanın tam tersidir. Zararlarının bilincinde olarak giyim ihtiyaçlarının karşılanması hususunda gerekli süreçleri ve kaynakları dikkate alan bir moda bilinci ve yaklaşımını kapsar. Daha uzun süre dayanacak organik ve kaliteli giysiler satın almayı savunur. Gelecek nesiller adına insanlara, hayvanlara ve gezegene adil davranmaya değer verir.
Gerçekçi olarak, yavaş moda ile sürdürülebilir veya etik modanın pek çok benzerliği vardır. Bunlar ortak hareketlerdir ve aynı genel yönergeleri takip ederler. Yavaş modanın temel farkı, tüketimi ve üretimi daha bilinçli olarak azaltmaya odaklanmasıdır.
Yavaş Moda Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Yavaş Moda ile birlikte son on yılda moda endüstrisinde bir değişim dalgası başlatıldı. Dünyanın önde gelen dev markalarının bazıları, hızlı moda ilkelerini reddediyor ve giysi yapımında daha sürdürülebilir (organik) bir yaklaşımı tercih ediyor. Yavaş moda terimi oldukça organik bir şekilde ortaya çıktı. Yavaş yemek hareketi fenomenini takiben Sürdürülebilir Moda Merkezi'nden Kate Fletcher tarafından icat edildi. "Slow food" hareketinde olduğu gibi, Fletcher moda endüstrisinde daha yavaş bir hıza ihtiyaç olduğunu gördü.
Yavaş Moda Akımı Nedir?
Yavaş Moda Akımı, yaklaşık 20 yıl önce ortaya çıkan, kıyafetlerin ucuzladığı ve trend döngülerinin hızlandığı hızlı moda modeline karşı çıkıyor. H&M gibi markaların modadaki döngüyü kapatmak için devam eden sürdürülebilirlik çabalarına rağmen yılda tonlarca satılmayan giysiyi yakmasıyla, bu felsefenin bir bütün olarak hareketin gerekli bir parçası olduğu açık.