Hızlı Moda Nedir? Fast Fashion Ne Demek?
Hızlı Moda ingilizce karşılığı Fast Fashion kelimesinden dilimize geçmiştir. Hızlı Moda, dünya genelinde en popüler olan kıyafetlerin hızlı bir şekilde tüm dünya geneli satış mağazalarında servis edilmesidir. Kullan-at moda akımı olarakta bilinen Hızlı Moda kıyafetler cümle başında belirttiğimiz gibi kullan-at ile insanların eşyalara karşı bakış açılarını olumsuz yönde etkilemelerini, israfı sever hale gelmelerini ve kirlilik oranın artmasına kadar varan tehlikeleride ardından getirmektedir. İlk olarak 1989 yılında bir markanın sloganı olarak meydana çıkan Hızlı Moda terimi özellikle geçtiğimiz son 10 yılda dünyayı kasıp kavuran bir moda akımı olarak tarihteki yerini almıştır.
Sürdürülebilir Moda ve Hızlı Moda arasındaki farklar
Sürdürülebilir Modanın aksine küresel tedarik döngüsünün tekerine çomak sokan Hızlı Moda tanımı, üretim ve tüketim başta olmak üzere doğal çevreyede en çok zararı olan dev bir endüstriden bahsediyoruz. Hızlı Moda'nın aksine sürdürülebilir moda ile hem doğal yaşama hem de tüketim oranlarına ciddi şekilde bir yön verecektir. Hızlı Moda dünyada çevre kirliliğine sebep olan en önemli sektörlerin başında gelir ve dünyanın en çok su tüketen 2.ci sanayi dalıdır. Elbise, Kıyafet alışverişi eskiden ihtiyaç durumunda yapılan bir olaydı.
Hızlı Moda Nereden Nereye
Hızlı Moda, Ülke ekonomilerinin gelişmesi, üretim ve tüketimin trend ol adı altında son hızla yayılmasıyla olaylar gerçekten çok değişti. Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar elimizdeki kıyafetler eskidiğinde yılda bir kaç kez alışveriş yapılırdı. Yaklaşık 20 yıl önce 1989 yıllarında bir şeyler değişti. Giysiler ucuzladı, trend döngüleri hızlandı ve alışveriş bir hobi haline geldi. Hızlı modaya ve artık ana caddelerimize ve çevrimiçi alışverişimize hakim olan küresel zincirlere girin. Duyarlı bir toplumun duyarlı bir bireyi olabilmek adına hızlı moda nedir? sorusunu önce kendimize bir sormalı, insanları, gezegeni ve hayvanları nasıl etkiler diye düşünebilmeyi başarmalıyız. Yoksa biz de bu döngünün birer parçası olmaktan kendimizi kurtarmamız mümkün olmayabilir. Havalı, modaya uygun giysiler satan tüm bu mağazalar, bol paranızla satın alabileceğiniz, birkaç kez giyip sonra atabileceğiniz.
Hızlı Moda'nın Dünya'ya olan Zararları Nelerdir?
Hızlı Moda'nın Dünya'ya olan Zararlarına bir örnek olarak; 2013'te Bangladeş'te yaşanan olayda Rana Plaza giyim üretim fabrikası çökerek 1.273'den fazla işçiyi öldürdüğünde dünya bir gerçeklik kontrolü yaptı. İşte o zaman tüketiciler hızlı modayı gerçekten sorgulamaya ve bu 20 TL'lik tişörtlerin gerçek maliyetini merak etmeye başladılar. Bu makaleyi okuyorsanız, hızlı modanın karanlık tarafının zaten farkında olabilirsiniz, ancak endüstrinin bu noktaya nasıl geldiğini ve bunu değiştirmeye yönelik topyekün bir mücadele içerisinde olmalıyız.
Ayrıca 1 Kot pantolon, 1 t-shirt üretmek için 18.000lt su gerekir. Hızlı Moda (Fast Fashion) içinde bulunduğumuz 100 yılda Moda şirketlerinin daha yüksek ve daha hızlı bir şekilde kar elde edebilmek için uyguladıkları iş modelidir. Günümüzde her hafta yenilenen ürün stoklarıyla moda endüstrisinin çevreye en fazla zarar veren sektörlerden biri haline gelmiştir. Hızlı Moda, uygun fiyat ve zengin ürün çeşidiyle tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamakta başarılı olsa da aslında sınırlı hayati kaynakları hızla tüketmektedir.
Çin'de her yıl 2.500.000.000 (milyar) ton tekstil atık suyu oluşur ve bu atık su doğaya tahliye edilir. Sadece Hong Kong'da çöp depolama alanı her gün 253 TON tekstil atığı boşaltılmaktadır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda ortalama 16.000.000 (milyon) tekstil atığı oluşmaktadır. Green Peace'a göre hazır giyim üretimi son yıllarda 2 katına çıktı. Yılda ortalama bir insan %60 daha fazla giysi alıyor.
Üretimde kullanılan kimyasallar toprağa ve yiyeceklere bulaşarak insan sağlığını ve ekolojik sistemi tehdit ediyor. Ucuz insan gücünün peşinde olan Hızlı Moda sektörü, geri kalmış ve gelişmekte olan insanları güvenli olmayan çalışma koşullarında çalışmaya mahrum kılıyor. Moda hızı arttıkça yaşam kalitesi düşüyor çevreye ve insana olan zararları ise kat kat büyüyor.
Hızlı Moda Akımı nedir?
Hızlı moda akımı, Avrupa'da ki ünlü popüleritesinden gelen fikirleri örnekleyen ve bunları tüketici talebini karşılamak için trend cadde mağazalarında son derece hızlı bir şekilde giysilere dönüştüren ucuz, modaya uygun giysiler olarak tanımlanabilir. Buradaki fikir, piyasadaki en yeni stilleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde elde etmektir, böylece alışveriş yapanlar hala popülerliklerinin zirvesindeyken onları yakalayabilir ve ne yazık ki birkaç kullanımdan sonra onları atabilirler. Kıyafet tekrarının bir moda akımına ayak uydurabilmek için yanlış bir yol olduğu ve modaya uygun giyinmek, modern görünmek istiyorsanız, kullan-at olayının daha cool bir davranış olduğu spor yapmanız gerektiği fikrini ortaya koyuyor. Hızlı Moda, sürdürülebilir güncel modayı dünyanın en büyük kirleticilerinden biri yapan aşırı üretim ve tüketim sisteminin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bunu değiştirmek üreticilerden çok tüketim hastalığı olanların yani yine bizlerin elinde.