Sürdürülebilir Moda Nedir? Sürdürülebilir Moda Akımı Ne Demek? Moda Türkiye *2022

Sürdürülebilir Moda Nedir?

Sürdürülebilir Moda, Hızlı Moda'nın tam aksine tutuculuğu ve sürekliliği olan bir olaydır. Sürdürülebilir Moda, kalkınmaya dayanan bir kavram olmakla birlikte gelecek nesillerin temel ihtiyaçlarını zorlanmadan karşılamayı hedefler. Gelecek nesilleri Hızlı Moda gibi zararlı bir oluşumun etkisinde kalmamasını amaçlayan bu oluşum onların ihtiyaçlarını hem doğaya hem insan sağlığına zarar vermeden karşılayabilmelerini hedefler.


sürdürülebilir moda nedir, sürdürülebilir moda akımı ne demek,


Sürdürülebilir Moda Akımı Ne Demek?

Sürdürülebilir Moda Akımı, Eko Moda, Yavaş Moda, Yeşil hareketler Hızlı Moda sektörünün oluşturduğu problemlere ve aşırı tüketim olgusuna karşı duyarlı markalar ve toplumlar aracılığı sayesinde bir tepki olarak doğmuştur. 

Sürdürülebilir Moda Akımı, tekstil ürünlerinin doğal ürünlerden üretilmesini, daha uzun süre kullanılabilir olmasını ve geri dönüşüme uygun olmasını hedefler. Hızlı Moda iş modelini kullanan dev moda markaları M&S (Marks & Spencer), H&M (Hennes & Mauritz), Adidas ve Puma gibi firmalar ürünlerinin çevreye olan etkilerini azaltma konusunda çalışmalar yapıyorlar. Adidas 2024 yılına kadar ürettiği tüm ayakkabılarda geri dönüşümlü plastik kullanma kararı aldığını açıkladı. H&M (Hennes & Mauritz) 2030 yılına kadar ürünlerinde sadece sürdürülebilir malzemeler kullanmayı umduğunu söyledi. Fakat yapılan geri dönüşüm çalışmaları sorunu çözmekte ne kadar yeterli olur fayda sağlar tartışılır.. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde 2013 yılında 15.13 Milyon Ton kıyafetin sadece 2.3 Milyon Tonu yeniden kullanıma dahil edilebilmiştir. Bu da gösteriyor ki geri dönüşümden önce ilk hedef üretimdeki kimyasal kullanımını azaltarak kaliteyi artırmak olmalıdır. Bu döngü içerisinde en önemli görev biz tüketicilere düşüyor. Bu çarkın en büyük halkası tüketiciler olarak biziz. Bir ürünü almadan önce bunun gerçek bir ihtiyaç için mi yoksa anlık bir tatmin duygusu için yapılan bir tercih olduğunu iyi değerlendirmeliyiz. 


Sürdürülebilir moda nedir, sürdürülebilir doğa ve yaşam için doğal ürün seçimi,


Peki bireysel olarak Sürdürülebilir Moda'ya nasıl katkı sağlayabiliriz?

  • Ürün tercihi yaparken organik, doğa dostu üretim sürecinden geçmiş etik kurallara uygun üretilmiş ürünler seçmeliyiz. 
  • Bir çok insan için taba olmuş 2.ci el olmuş ürünlere bir şans vermeliyiz. 
  • Sahip olduğumuz eşyalara en iyi şekilde bakıp hasarlarını giderip kullanmaya devam etmeliyiz.
  • Yerel üreticilerden alışveriş yaparak karbon ayak izimizi en minimum seviyelere indirmeliyiz. 


Sürdürülebilir moda nedir, sürdürülebilir doğa ve yaşam için yerel üreticilerden alışveriş yapın,


Sürdürülebilir bir Yaşam ve Doğa İçin Yapmamız Gerekenler;

Çünkü giysi taşımacılığı yüzünden atmosfere çok miktarda karbondioksit salınmaktadır. Hızlı Moda'nın sebep olduğu çevre ve sağlık sorunlarının gözünüzün önünde olmaması sizleri rahatlatmamalı. Hepimiz aynı gemideyiz. Satın alacağımız her gereksiz ürünle kısıtlı kaynakları olan gezegenimizin sırtına ağır bir yük daha yüklediğimizi unutmayalım. Ve daha çok insanın bilinçlenmesi için çaba sarf edelim. Çünkü henüz bu dünya'yı mahvettiğimizde gidip tekrar sömürüp yok edebileceğimiz başka bir gezegen keşfetmedik. Şimdi bu yazıyı okuduktan sonra eğer içinizde bir duyarlılık oluştuysa bu yazımızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşmanızı ve tanıdıklarınıza bu yazıyı göndererek onlarında bilinçli olmalarını sağlamanızı rica ediyorum. 

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski