Örme Kumaş Nedir? Kumaş Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir? Resimli *2022

Örme Kumaş Nedir?

Örme Kumaş Nedir kısaca Örme Kumaş ipliklerin tek ya da topluca kullanılması ile beraber iğne veya örme makine araçları yardımı eşliğinde ipliklere işlemesiyle birleştirilerek ilmek haline getirilmesini sağlamaktadır. Uzunlamasına veya yanlamasına ele alınabilmektedir. Gerekli işlemlerin sonunda hazırlanan kumaşa örme kumaş denir.


Yuvarlak Örme Kumaş Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir


Yuvarlak Örme Kumaş Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Yuvarlak Örme Kumaş Çeşitleri ve Kullanım Alanları ile ilgili bazı örme kumaş türlerini resimleri ile birlikte anlatmaya çalıştık. Bazı Yuvarlak Örme Kumaş Çeşitleri şunlardır;


Pamuk Likralı Süprem Kumaş


Pamuk Likralı Süprem Kumaş

Pamuk Likralı Süprem Kumaş piyasada basic bir kumaş olarak bilinir. Ön ve arka yüzü birbirinden farklıdır bu kumaşın. Nispeten ince bir kumaş türüdür ama bir kumaşın ince ve kalınlığı iplik kalınlıkları ve üretimiyle alakalıdır. Süprem kumaş kullanılarak genelde tişört, atlet, fanila, iç çamaşırı gibi şeyler üretilir. 


Pam-Pes İki İplik Kumaş


Pam-Pes İki İplik Kumaş

Pam-Pes İki İplik Kumaş kısaca ön ve arka yüzü birbirinden farklı ön yüzü süprem görünümlü arka yüzünde ise kalın ve atlamalı iplikler görünen nispeten kalın kumaşlardır. Şarbonlu ve şarbonsuz olarak genelde sweatshirt, kapşonlu, hırka, alt-üst eşofman yapımında kullanılır. Aktif sporda'da sıkça kullanılan bir kumaş türüdür. 


Üç İplik Kumaş

Üç İplik Kumaş


Üç İplik Kumaş görünüm olarak İki iplik kumaşlara çok benzerler. Sadece kumaşın arka yüzünde bir iplik fazlalık vardır. Bir atlama fazla gider ve genellikle Şardonlu olarak üretilir bu kumaşlar. Şardon yüzeylerin tüylendirilme işlemine verilen isimdir. Şardonlu Üç İplik Kumaşlar ısıyı, sıcağı hapseder.


Krep Kumaş


Krep Kumaş 

Krep Kumaş en belirgin özelliği görünümü itibari ile iç hatları vücut hatlarını ve içini göstermemesidir. O yüzden tesettür giyim ürünlerinde tercih edilen bir kumaş türüdür. Günümüzde genelde polyester ipliklerinden üretilir. Süprem Kumaş gibi o kalınlıklarda falandır. 


Dabıl Scuba Dalgıç Kumaş

Dabıl Scuba Dalgıç Kumaş 

Dabıl Scuba Dalgıç Kumaş, dalgıç kumaş anlamına gelir. İki kumaşın arasından bir elyaf geçer ve bu elyaf sayesinde kumaş su geçirmez gibi birşeydir. Çok sıkı örme ayarlı kumaş örme makineleri ile üretildiği için nano teknoloji su geçirmez kumaş olarak bilinir. Günümüzde daha ticari amaçla, daha ucuzları kullanıldığı için düz yapıda bir kumaştır. 


Selanik Flamlı Kumaş


Selanik Flamlı Kumaş 

Selanik Flamlı Kumaş ön ve arka yüzü birbirinden farklı arka yüzü interlok, ön yüzü ise kısmen ribana görünümlü örme kumaşlardır. Örgü yapısı itibariyle interlok ayarlarında örülür, genellikle kalın yapıları dolayısıyla dolgun ve tok kumaşlar olup dış giyim ile sweatshirt ve hırka yapımında kullanılır. Sonbahar/Kış sezonlarına özel kumaş türüdür.



DoubleFace ( Dabıl ) Kumaş

DoubleFace ( Dabıl ) Kumaş

DoubleFace ( Dabıl ) Kumaş türünün çok çeşidi bulunmaktadır her doubleface kumaşın görünümü aynı olmaz. Sadece örme mantığından bahsetmek gerekirse adından da anlaşılabileceği gibi çift yüzlü kumaş yani iki yüzüde kullanılabilen bir kumaş türüdür. Kalın bir yapıya sahiptir, dış giyim ürünlerinde kullanılır. Piyasada bilinen diğer bir adıyla çift plaka kumaş diye geçer ve oldukça kalın bir yapısı vardır.


Viskon Çelikli İnterlok ( Punto di Roma )


Viskon Çelikli İnterlok ( Punto di Roma ) 

Çelikli İnterlok ( Punto di Roma ) kumaş, örgüleri ilmek ve atlamanın kullanılmasıyla elde edilen örgülerdir. Kumaşın arka yüzeyinde daha çok elastan gipe kullanılır. Makinede silindir ve kapak iğneleri eşit sayıda kullanılır. Esnekliği düşük bazen de içindeki gipeye göre daha esnek olarak üretilebilen bir kumaştır. Çok güzel ve şık bir kumaş cinsidir. Genelde abiye, abiye elbise dikilir. 



Pamuk İnterlok Kumaş

Pamuk İnterlok Kumaş 

Pamuk İnterlok Kumaş çift plakalı basic bir kumaştır. Genelde balıkçı sweat, bayan bluz, eşofman altı ve bebe grubunda kullanılır. Ribana'ya çok benzeyen bir kumaştır. Pijamaların üretiminde de kullanılır. 


Pamuk Ribana Kumaş


Pamuk Ribana Kumaş

Pamuk Ribana Kumaş, ön ve arka yüzü aynı görünümlü enine olarak daha yüksek esneme kabiliyetine sahip lastik örgü esnek kumaşlardır. Tişörtün kolundaki Ribana gibi düşünün adını zaten oradan alıyor. Likra kullanarak esnekliği ve geri toplama özelliği artırılır. Genellikle yakalarda, kol ve etek uçlarında bayan/erkek ve body üretiminde kullanılır. 


Pamuklu Kaşkorse Kumaş


Pamuklu Kaşkorse Kumaş 

Pamuklu Kaşkorse Kumaş Ön ve arka yüzü aynı görünümlüdür enine yüksek esneme kabiliyetine sahip Ribana'dan daha farklı olarak boyuna daha geniş çizgiler olan örme kumaşlardır. Genellikle bayan üst giyim'de kullanılır. 



Neon Renk Polyester Kaşkorse Kumaş

Neon Renk Polyester Kaşkorse Kumaş

Neon Renk Polyester Kaşkorse Kumaşlar örgü karakteri olarak Ribana ile aynıdır. Tek farkı iğne çıkartılarak boyuna çizgiler belirginleştirilip kalın çizgiler meydana gelir. Yazlık bir kumaş türüdür, genelde etek, ince bayan bluz gibi kıyafet üretimlerinde kullanılır.


Polyviskon Kaşkorse Kumaş


Polyviskon Kaşkorse Kumaş

Polyviskon Kaşkorse Kumaşlar likra kullanılarak esnekliği daha çok değişebilir likralı kumaşların özelliği zaten esnek kumaş olmalarıdır. İnce yazlık bir kumaş türüdür, bayan elbise, etek gibi yazlık kıyafetlerin yapımında kullanılır.


Polyviskon Jakarlı Süprem Kumaş


Polyviskon Jakarlı Süprem Kumaş

Polyviskon Jakarlı Süprem Kumaş örme kumaşlarda işin içinde likra varsa esnektir. Jakarlı örgüler tek plaka örme makinelerinde birden fazla renk kullanılarak yada tek renkte askı ve ilmek atlama hareketleri kullanılarak üretilen jakarlı kumaşlardır. Makineye farklı iplikler verilir, bir rapor meydana getiriyoruz ve makine otomatik bunu örüyor. İsteğe bağlı desen programları değiştirilebilir. 


Kalın Jakarlı İnterlok Kumaş


Kalın Jakarlı İnterlok Kumaş

Kalın Jakarlı İnterlok Kumaş, Jakarlı Süprem Kumaşın çift plakalı olanıdır, aynı mantıktadır. Makinenin altında farklı bir plaka yani çift plaka örme makinelerinde üretilir. Her türlü iplikle bu kumaş üretilebilir. Farklı renkteki ipliklerden desenler meydana gelir. Bu desenleri herhangi bir deseni makineye aktardığınızda makine onu kumaşa işler. Genelde kalın yapıda kumaşlardır interlok kumaşlar çift plaka oluşundan dolayı. Gördüğünüz içinde naylon gipesi olan bir kumaştır. 


Polyester Ottoman Beyaz Kumaş


Polyester Ottoman Beyaz Kumaş 

Polyester Ottoman Beyaz Kumaş yuvarlak örme makinelerinde elde edilen bir kumaş türüdür. Genellikle 24-30 iplik numaralarındaki iplikler kullanılır bu kumaş türünde. Ottoman kumaşın yüzeyinde enine boyuna hoş bir görüntü verir kumaşa. 


Pamuk Tek ve Çift Toplama Pike Kumaş


Pamuk Tek ve Çift Toplama Pike Kumaş 

Pamuk Tek ve Çift Toplama Pike Kumaş diğer bilinen adı ile Lacoste, ön ve yüzü birbirinden farklı olan bir kumaştır. Ön yüzünde noktasal kabarcıklar, çukurlar ve noktalar meydana gelir. Arka yüzünde ise petek görünümü olan bir örme kumaştır. Genellikle polo yakalı tişörtlerde, eşofman ve bayan elbise yapımında kullanılır. 


Polyester Kapitone Kumaş


Polyester Kapitone Kumaş 

Polyester Kapitone Kumaş kapitone makinelerinde üretilir ama örme kumaş olarakta makineye bir takım ayarlar verip araya polyester elyafı vererekte farklı desenlerde kapitone kumaşlar üretilebilir. Genellikle iki kumaşın arasında polyester ipliği olur. Üzerindeki dikişler desen meydana getirerek kumaşa şık bir görüntü sağlar. 


Pamuk Likralı Waffle Kumaş


Pamuk Likralı Waffle Kumaş

Pamuk Likralı Waffle Kumaş, aslında Waffle demek gofret demektir. Kumaşa dikkat edince görünüm olarak zaten gofrete benzeyen bir kumaş türüdür. Küçük kareleri olan bir kumaştır. Yuvarlak örmede çift plakalı interlok reveno makinesinde örülür. Kaşkorse ayarlarına çok benzeyen neredeyse bir iğnenin fank atlamasıyla bu desene sahip olur.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski