Şifon Kumaş Nedir? Şifon Kumaşın Özellikleri ve Şifon Nasıl Yapılır Hakkında Bilgiler *2022

Şifon Kumaş Tanımı

Şifon Kumaş orjinal olarak saf ipekten üretilen lüks bir kumaş türüdür. Şifon Kumaş kullanılarak üretilen ürünler; Abiye giyim, gecelikler, elbiseler, bluzlar, eşarplar, iç çamaşırları, kurdeleler, Haute Couture elbiseler, gelinlik gibi kıyafetlerin yapımında kullanılır. Gerilebilirliği orta seviyelerde olan Şifon kumaşın ilk olarka üretiminin yapıldığı ülke Fransa'dır. Isı tutma yeteneği orta seviyeler olan bu kumaşın günümüzde en çok üretimini ve ithalatını yapan ülke ise Çin'dir. İngiltere ve Fransa gibi dev ülkelerin balo gecelerine renk katan kıyafetlerin üretimi yalnızca bu kumaş ile üretilen elbiseler sayesinde olmuştur.


Şifon Kumaş Nedir? Şifon Kumaşın Özellikleri ve Şifon Nasıl Yapılır Hakkında Bilgiler


Şifon Kumaş Nedir?

Şifon Kumaş, hafif parlak saf ipek kullanılarak sade bir dokuma işlemi sonucu üretilen bir kumaştır. Günümüzde yaygın olarak İpek, pamuk, naylon, polyester veya suni ipek karışımlarıyla elde edilen ve çok çeşitli farklı kumaş türlerini ifade eden nefes alabilirlik oranı yüksek bir kumaştır. Şifon kumaşı dokuma sonucu biraz pürüzlü bir yapıya bürünür ve bu sayede küçük büzülmeler meydana gelir. Bu büzgüler, sıralı bir şekilde büküm işlemi görerek krep ipliklerinin kullanılmasıyla oluşturulur. Krep iplikler de standart ipliklerden çok daha sıkı bükülür. İplikler daha sonra düz bir dokumada dokunur, bu da tek bir çözgü ipliğinin altında ve üstünde dönüşümlü olarak tek bir atkı ipliği anlamına gelir. Saf Şifon kumaş, ipek, pamuk, naylon, suni ipek veya polyester gibi hem sentetik hem de doğal çeşitli tekstil türlerinden dokunabilir.


Şifon Kumaş Ne Zaman Bulundu, Tarihi Nedir?

Şifon, Fransızca kökenli bir kelime olup "kumaş" veya "paçavra" anlamına gelen "chiffe" kelimesinden gelir. İlk şifonlar saf, şeffaf ipekten yapılmıştır. Şifon kumaşın orjinal olarak ilk üretimi ipekten olduğu için gerçekten çok pahalı bir kumaştı. Moda ve tasarımcılar için bu kumaş ile ancak yüksek sosyete ( batı sosyetesi ) grubunda olan bir kaç aileye mahsustu. Daha sonra 1938 yılında naylon şifon icat edildi ve 1958 yılında polyester şifon ortaya çıktı. Bu sentetik şifonların üretimiyle birlikte, Şifon kumaşın popüleritesi orta seviyelere inerek daha erişilebilir ve dolayısıyla yaygın kullanıma müsait bir hale geldi. 


Şifon kumaş kullanılarak üretilmiş elbise modeli


Şifonun Özellikleri Nelerdir?

Şifon Kumaşın Özellikleri, İpek, pamuk, naylon, polyester veya saf ipek kumaş türleri kullanılarak üretimi yapılan şeffaf ve güçlü bir kumaş türüdür. Oldukça fazla esneme özelliğine sahip olan Şifon kumaşının diğer özellikleri ise yüksek nefes alabilir bir kumaş olması, nem emici yeteneklerinin orta seviye olması, ısı tutma özelliğinin düşük olması bilinen özellikleridir. 


Şifon Elbiseler Nasıl Yıkanır?

Şifon Kumaş kullanılarak üretimi yapılan elbiseler/kıyafet türleri yüksek sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilmez. Orta veya daha düşük derecelerde yıkanılması gereken kıyafetler hassas özellikleri bulunan elbiseler için oldukça risk taşır. Orjinal kumaş kullanılarak üretimi yapılan şifon elbiseler için kuru temizleme yapılması daha sağlıklı ve uzun ömürlü kullanım için tavsiye edilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski