Polyester Nedir? Polyester Ne Demek? Polyester Kumaş Özellikleri Nelerdir?

 

Polyester Kumaş Nedir?

Polyester, genellikle petrolden elde edilen sentetik bir kumaştır. Polyester kumaş dünyanın en popüler tekstillerinden biridir ve binlerce farklı tüketici ve endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır. Polyester kumaş günümüz modasında en çok tercih edilen kumaşlar listesinin başında gelir. 

polyester nedir,polyester ne demek,polyester kumas özellikleri nelerdir

Kimyasal olarak polyester, esas olarak ester fonksiyonel grubu içindeki bileşiklerden oluşan bir polimerdir. Çoğu sentetik ve bazı bitki bazlı polyester elyaflar, başka kaynaklardan da elde edilebilen petrolün bir bileşeni olan etilenden yapılır. Polyesterin bazı türleri biyolojik olarak parçalanabilir olsa da çoğu değildir ve polyester üretimi ve kullanımı dünya çapında kirliliğe katkıda bulunur.

Polyester Kumaş Özellikleri

Bazı uygulamalarda polyester, giyim ürünlerinin tek bileşeni olabilir, ancak polyesterin pamuk veya başka bir doğal elyafla karıştırılması daha yaygındır. Hazır giyimde polyester kullanımı üretim maliyetlerini düşürmekle birlikte giyimin rahatlığını da azaltmaktadır.

Polyester, pamukla karıştırıldığında, yaygın olarak üretilen bu doğal elyafın çekmesini, dayanıklılığını ve kırışma profilini iyileştirir. Polyester kumaş, çevresel koşullara karşı oldukça dayanıklıdır, bu da onu dış mekan uygulamalarında uzun süreli kullanım için ideal kılar.

Şimdi polyester olarak bildiğimiz kumaş, 1926'da İngiltere'de WH Carothers tarafından ilk sentezlenen Terylene olarak çağdaş ekonomideki mevcut kritik rolüne doğru tırmanmaya başladı. 1930'lar ve 1940'lar boyunca, İngiliz bilim adamları daha iyi etilen kumaş formları geliştirmeye devam ettiler ve bu çabalar sonunda Amerikalı yatırımcıların ve yenilikçilerin ilgisini çekti.

Polyester elyaf, başlangıçta naylon gibi diğer popüler sentetik elyafları da geliştiren DuPont Corporation tarafından toplu tüketim için geliştirildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Müttefik güçler kendilerini paraşütler ve diğer savaş malzemeleri için artan lif ihtiyacı içinde buldular ve savaştan sonra DuPont ve diğer Amerikan şirketleri, savaş sonrası ekonomik patlama bağlamında sentetik malzemeleri için yeni bir tüketici pazarı buldular.

Başlangıçta tüketiciler, polyesterin doğal elyaflara kıyasla geliştirilmiş dayanıklılık profili konusunda hevesliydi ve bu faydalar bugün hala geçerlidir. Ancak son yıllarda, bu sentetik elyafın zararlı çevresel etkisi ayrıntılı olarak gün ışığına çıktı ve tüketicinin polyestere bakış açısı önemli ölçüde değişti.

Polyester Kumaş Kullanım Alanları Nelerdir?

Bununla birlikte, polyester, dünyanın en yaygın olarak üretilen kumaşlarından biri olmaya devam ediyor ve en azından belirli bir yüzdede polyester elyaf içermeyen tüketici kıyafetleri bulmak zor. Bununla birlikte, polyester içeren giysiler aşırı ısıda erirken, çoğu doğal elyaf kömürleşir. Erimiş lifler geri dönüşü olmayan bedensel hasara neden olabilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski